2012-06-09

Pintér Sándor átszervez és szóvivőket meneszt

Teljesen átszervezi a rendészeti szerveknél a kommunikációt Pintér Sándor, mert elégedetlen az eddigi működéssel, írja a Bors. Ugyan a lap szerint mindez a rendőrségen személyi változásokkal is jár, Garamvölgyi László ORFK-szóvivő tegnapi HírTv-s interjújában még nem ejtett szót cserékről, sőt elmondása szerint példátlan, hogy két éve szivárogtatások nélkül zajlik a belső nyomozás.


Ma délelőtt az összes rendvédelmi szóvivőt berendelték a Belügyminisztériumba; az összejövetelen részt vesz Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, aki arról tájékoztatja a megjelenteket, hogy a közelmúlt egyes bűncselekményeinél okkal feltételezhető a megengedhetetlen szivárogtatás, ez pedig a jövőben eljárást von maga után.
Bors tudósítása szerint a Belügyminisztérium sajtómunkája kettéválik, a politikai kérdések megválaszolásával az eddigi sajtófőnök, Mányai Zoltán vezette csapat foglalkozik. A rendészeti ügyek koordinálásával várhatóan új vezetőt bíz meg a belügyminiszter.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) valamint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) kommunikációs szerveit csökkentett létszámmal rövidesen összevonják, de a főkapitányságoknak a jövőben is lesz önálló arcuk. A lap értesülése szerint az eddigi szóvivők, Bényi Mónika és Makula György munkájára az új kommunikációs vezetés nem tart igényt, miként a BRFK Kommunikációs Osztályának vezetője, Szekeres Tibor és a BRFK eddigi szóvivője, Horváth Katalin Fanni sem kap szerepet a legkésőbb szeptemberig véglegesített új felállásban.
A menesztéseknek nem sok előjele volt. Garamvölgyi László tegnap a HírTv Rájátszás című műsorának  úgy nyilatkozott, hogy „példátlan az, hogy a magyar rendőrség történetében két éve úgy zajlik egy ügyben nyomozás, hogy nem szivárog ki semmi”.
Az ORFK rendőri őrizetbevételekkel kapcsolatos péntek óta tapasztalt „némaságát” az illetékesség hiányával magyarázta: „Nem azért nem szólaltunk meg, mert nem volt mondanivalónk, hanem mert nem volt illetékességünk; az ügyészségnek volt illetékessége. Mára viszont úgy gondolom, hogy megjelentek médiahíradások, melyek nem a valóságot interpretálják azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség miért nem szólal meg. Ez nem Zsanett-ügy, ez egy korrupció ügy” – tette hozzá Garamvölgyi.
A személyeket is érintő átszervezésnek tehát látszólag nincs köze a péntek óta történt őrizetbevételekhez, noha nehezen elképzelhető, hogy az időzítés véletlen lenne.