2012-06-13

Menekülő menekültek




Ahol sajtószabadság van, ott sajtószabadság van, mondaná Pintér Sándorunk. Hol cenzúra van, ott cenzúra van, és a menekültek helyzetéről szóló menekültnapi kiadványban nem írhat Kőszeg Ferenc, a menekülteknek két évtizede jogi segítséget nyújtó Magyar Helsinki Bizottság (MHB) alapító elnöke, mondjuk mi. És láss csodát, szólva lett, hogy hát az mégsem járja, ha az MHB alaptó elnöke rossz színben tünteti fel szép hazánkat. Olyat pláne nem írhat, hogy „1998 őszén megpróbáltam rábeszélni egy koszovói fiatalembert, hogy forduljon a bírósághoz.
– Minek? – kérdezte. Úgyse tudok fizetni.
– Amíg nem fizetett, nem térhet vissza Magyarországra – érveltem.
– Vissza Magyarországra? – kérdezte döbbenten. – Ha egyszer kiszabadulok innen, még az unokáimnak is azt fogom tanítani, soha az életükben a lábukat se tegyék be ebbe a rohadt országba.", mert a hivatalos álláspont szerint itt jó élni. Aki szerint nem, az hazaáruló, de minimum Amerikából fizetik.
1998. olyan rég volt, de hát akkor is Pintér Sándor volt a belügyminiszter, ergo akkor is jó volt itt élni. Az is érhető, ha Parti Nagy Lajos saját kiadványán nem fikázhatja a NER-t: a nemzeti együttműködés rendszerében az Élet és Irodalom hasábjain hazát áruló írónak kuss a neve.
Koszeg_Ferencet_uldozik_Ujpesti_Dozsa_sportoloi.jpg
Pedig kevés olyan magyar ember van, aki annyit tud a menekültek sorsáról és a magyar menekültügyi rendszer „humánus" voltáról, mint Kőszeg Ferenc. A kommunizmus idején a demokratikus ellenzék egyik központi figurája, a Beszélő főszerkesztője néhány évtizede már megélhette, milyen politikai persona non gratának lenni. Akkor persze – internet még sehol – szamizdat kiadványokban kellett megpróbálni megírni azt, amire gondolni sem volt szabad: hogy a rendszer gonosz, hogy nincs szabadság, hogy a rendszer nem szül sem egyenlőséget, sem szabadságot, de még a szegénységet sem számolja fel. Ennél szimbolikusabb figurát nehezen választhatott volna a NER propagandagépezete célpontként. De ma a cenzúra eleve halálra ítélt próbálkozás, csak az alkalmazóiról rántja le a leplet. Titokban nem marad itt semmi.
Így nem lehet titokban tartani, hogy a papírok nélküli menedékkérők hónapokig tartó őrizete során bizony el-eljár az őrök keze, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság és számos belga, svájci, német bíróság ideiglenes intézkedésben tiltja meg a menedékkérők Magyarországra toloncolását a rájuk váró embertelen bánásmód miatt, hogy unortodox módon még a kisgyerekekkel érkező menekülteket is fogdára zárják. Persze mindezt a megtévesztett és elfogult ENSZ Menekültügyi Főbiztosság írta meg alig két hónapja (http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/refworld/rwmain/opendocpdf.pdf?reldoc=y&amp%3Bdocid=4f9691622), ők sem látják, hogy milyen jó mindenkinek NER-ben.
Ti se feledjétek: minden a legeslegjobb ebben a legeslegjobb világban. Vagy ha nem, akkor egy év múlva az lesz. A magyar tündérmese - Orbán Szent Jobbja szerint - legkésőbb akkor már elhozza a Kánaánt.