2011-11-30

A JÖVÖ JELENE *VAGY INKÁBB A VALOSÁG MINDENNAPJAI *


Nanorészecskéktől fogunk betépni

 NEM FOGUNK BE VAGYUNK


A jövőben a dílerek már nem tablettákkal és porokkal fognak üzletelni, mert a hagyományos kábítószereket modern technológiák váltják fel – legalábbis egy jövőkutató elképzelése szerint.
Rohit Talwar, a Fast Future Research alapítója az Intelligence Squared konferenciáján arról elmélkedett, hogy a jövőben nem a drogdílerek és a vegyészek befolyásolják a kábítószerek terjesztését és fejlesztését, hanem a technológusok. Talwart az amerikai kormány megrendelésére készített elemzést a drogfogyasztási szokások jövőjéről, olyan eshetőségeket is vizsgálva, amik túlmutatnak a hagyományos drogtermelési- és szállítási modelleken.
genomikai kutatások fejlődése lehetővé teszi az olyan egyedi drogok előállítását, amik a fogyasztó testi adottságainak figyelembe véve nyújtanak személyre szabott élményt – véli Talwar.

Nanorészecskék a táncparketten

A kaliforniai Berkeley Egyetem idegorvosai már végeztek néhány kísérletet, amelyek során az agytevékenység mintáiból reprodukálták a vizsgált alanyok által látott képeket. Talwar szerint, ha ezt kombinálják a koponyán keresztüli mágneses stimulációval, az lehetőséget kínál az elektronikus úton történő betépésre.Talwar arra is kitért, hogy egyesek az információ-feldolgozásra használt technológiával gyárthatnak biológiai fehérjét, ami az elektromágneses stimuláció hatására módosítaná az alany tudatállapotát. Ez azt eredményezheti, hogy egy klubban a DJ juttatná el a tömeghez azokat a nanorészecskéket, amik egy külső inger hatására válthatják ki a fogyasztóban a kívánt hatást.
„Minél jobban megértjük az emberi agyat, annál könnyebben tudunk pozitív hatásokat elérni. Például javítani tudjuk az emlékezőtehetséget." – jegyezte meg Talwar. – "Be akarsz tépni? Ellazulnál? Ami engem illet, én félig macskaként, félig emberként szeretném élni az életem a saját fejemben.” – viccelt a jövőkutató

Techno-drogok veszélyeztetik a maffiát

A tudományos szempontból megalapozottnak tűnő jövőkép megvalósulása esetén kétféle forgatókönyv képzelhető el. Törvényekkel akadályozhatják meg az új technológiákra alapuló kábítószerek gyártását és forgalmazását, de az is elképzelhető, hogy az illetékes szervek csupán szigorú minőségbiztosítási feltételeket szabnának neki.
Ha az utóbbi mellett döntenének, az valószínűleg a jelenlegi drogkartellek térvesztéséhez vezetne. A gyógyszeripari cégek ugyanis garanciát vállalhatnának a kockázatmentes, ugyanakkor minőségi élményre.
FORR *INDEX*