2012-07-06

Elképesztő áttörés, robottestbe költözött a fiatal tudós

Cameron álma még messze van, de jó úton haladnak
Cameron álma még messze van, de jó úton haladnak




Egy lépéssel közelebb jutottak kutatók a robotavatárokhoz, melyek a való világban a lebénult vagy bezártságszindrómában szenvedőkön segíthetnek.
Egy kutatócsoport kísérlete során sikerült mozgásra bírni egy robotot az ember helyett az alany mozgást érintő gondolatainak nyomon követésével – írja a New Scientist. Az ember-gép kapcsolat során az Izraelben agyi szkennerre kapcsolt alany egy franciaországi laboratóriumban mozgatta a robotot, miközben elektronikus avatárja szemén keresztül láthatott. A kutatók most olyan módszereken dolgoznak, melyek révén az ember-gép kapcsolat kifinomultabbá válhat, és lehetővé teheti, hogy az ember a roboton keresztül beszéljen.

A kutatóprojekt során a robotot egy fMRI – funkcionális mágneses rezonancia képalkotás – készülékbe helyezett emberrel kapcsolták össze. Az agyi szkenner a vér áramlását vizsgálja a szervben, és képes észlelni, amikor bizonyos tevékenységekhez – például mozgáshoz – kapcsolódó agyi területek aktiválódnak.
Az agyi szkennerekkel egy lépéssel előrébb juthatnak a kutatók az ember és gép összekapcsolásában. A jelenlegi robotikai technológiában a távirányítású robotokat emberek irányítják többek között joystickszerű vezérlőkkel. Ezzel ellentétben, az agyszkennelő megközelítés már kifinomultabb, és azt a képzetet kelti az emberi alanyban, hogy robottestbe került.

A technológiát bizonyító kísérlet során Tirosh Shapirát – az izraeli Bar-Ilan Egyetem diákját – kötötték össze egy apró, kétlábú robottal, amely több ezer kilométerrel arrébb, a franciaországi Beziers Technológiai Intézetben kapott helyett. A robot és ember összekapcsolása előtt a kutatók azt kérték Shapirától, hogy különböző mozdulatokra gondoljon, majd kifejlesztettek egy szoftvert, mely gyorsan kitalálja az alany szándékát. Az eredmény: Shapira majdnem valós időben tudta irányítani a robotot. A „robotikai megtestesülés” illúzióját úgy tesztelték, hogy Shapirát meglepték egy tükörrel, így láthatta robot avatárját. A teszt meggyőzte róla, hogy tényleg a francia laboratóriumban van.

A kutatás következő lépése a módszer finomítása, hogy más típusú szkennelési technikát alkalmazzanak, melynek során speciális sapkát helyeznek az alany fejére ahelyett, hogy be kellene feküdnie az fMRI gépbe. Az embert megtestesítő robotot is továbbfejlesztik, hogy hasonló termete és járásmódja legyen, mint egy embernek.

A kutatás a Virtual Embodiment and Robotic Re-Embodiment nemzetközi projekt részét képezi, melynek célja finomítani az ember és avatárjai összekapcsolásának módját mind virtuális környezetben, mind a való világban.

A technológiai egészségügyi alkalmazásait is vizsgálják, de a kutatók óvatosságra intenek, jelezve, hogy még hosszú az út addig, mire bárkin is segíteni tudnak ezzel a technikával.
Forrás: Hirado.hu