2011-07-12

Közmunkatáborokról szóló hírek

Napvilágon a kormány legsötétebb terve? 
 (MTI - OS) 

Néhány olvasónk megkérdőjelezte a készülő közmunkatáborokról szóló hírek valódiságát. Bizonyítékként közöljük az MSZP tiltakozását a kormány terve ellen. Gondoljuk, hogy ha teljességgel alaptalan lenne a hír, nem lenne ellene tiltakozás. 

Bár eléggé gusztustalan az MSZP viselkedése ellenzékként, hiszen nyomorba döntötték az országot, tehát semmi jogalapuk nincs úgy viselkedniük, mint ha ők aggódnának a lakosság helyzetéért, de ezen tiltakozásuk jelzi a hír feltehetőleg valódiságát. Az ötvenes évek kritizálása, emlegetése pedig kissé visszataszító. (NIF szerkesztők) 

    Budapest, 2011. június 23., csütörtök (OS) - Feketevonat, konténerbarlang, egyenruhaárnyék: napvilágot látott a Fidesz-KDNP legsötétebb elképzelése? Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy tisztázza, valóban munkatáborokba küldené-e az álláskeresők egyre nagyobb tömegét! 

    A tegnap napvilágot látott (rész)információk még a korábbiaknál is sokkal sötétebb képet vetítenek az állástalanok mind nagyobb tömege elé. A kormány - egyes sajtóhírek szerint - munkatáborokba hajtaná mindazokat, akik valamilyen (pl. egészségügyi) okból képtelenek megfelelni a Nemzeti Együttműködés Rendszere követelményének, vagyis három hónapnál hosszabb ideig nem találják meg a helyüket a munkaerőpiacon. (Az átlagos álláskeresési idő Magyarországon per pillanat több mint 18 hónap.)... 



Mikor Orbán Viktor miniszterelnök a közfoglalkoztatás ügyét a rendvédelemért felelős Pintér Sándor belügyminiszter kezébe adta, már sejteni lehetett: valami nagyon nem stimmel az elképzeléseivel. Feketevonaton utaztatott, konténerekben elszállásolt, rendőrfelügyelet alá helyezett tízezrek. Bizony, ez lehet a vége, ha egy kormány rendészeti kérdést csinál a foglalkoztatáspolitikából. 

Az MSZP által létrehozott és sikerrel működtetett Út a munkához közfoglalkoztatási program egyik kimondott célja az volt, hogy az alacsonyan képzett, tartósan munka nélkül élő szegény embereket a munka világába visszavezesse. A Fidesz-KDNP-kormány ezt a célt láthatóan nem tette magáévá és csupán a bűnbakképzést, mint rendszerelemet igyekszik tökélyre fejleszteni. 

Így nem csoda, hogy az eddig kiszivárgott tervek szerint lesz olyan közmunkás, aki a családjától távol, szigorú normák szerint napi négy órában havonta mintegy 20 ezer forintért (!) fogja építeni az orbáni Magyarországot. 

Az MSZP szerint - amennyiben a hírek igazak - a kormány újabb szegényellenes elképzelése a múlt század ötvenes éveire emlékeztet, amikor a kommunista propaganda követelményeinek megfelelően a hatalom az értékteremtés helyett a statisztikák fényezésére helyezte a hangsúlyt. 

Az MSZP felszólítja a Fidesz-KDNP-kormányt, hogy tisztázza, valóban munkatáborokba küldené-e az álláskeresők egyre nagyobb tömegét! 

Gúr Nándor, 
a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke, 
országgyűlési képviselő