2011-12-18

HAZUG SZAVAK



|
Tíz évvel ezelőtt, mikor Putyin hatalomra jutott, az ország megtisztítása mellett nagy erőkkel a gazdaság fellendítésébe kezdett. A belső megtisztulás mellett azonban gazdasági vonatkozásban Nyugat felé fordultak, a kölcsönös üzleti hasznot szem előtt tartva. Az egyiknek bevétel, a másiknak fejlődés. Ez a kölcsönösség viszont hamar felborult, mikor láthatóvá vált a Nyugat számára, hogy nem lehet Oroszországból vadkeletet csinálni (kiárusítan, felvásárolni, kizsákmányolni úgy mint hazánkat), Jelcin után ez is elúszott. Innentől kezdve a Nyugat újra, egyre inkább az ellenséges, bíráló, kioktató, arcát mutatja Kelet felé. Ezzel viszont elérték: Putyin már nem hisz a Nyugatnak.
Két napja a Kommerszant című újságnak adott interjújában kifejti többek között:
Az amerikai rakéta-rendszer miatt Oroszország elvesztette a bizalmát az USA-val szemben, és a Nyugattal szemben is. A Nyugat folyamatosan az együttműködésről papol, miközben folyamatosan az orosz állam ellen tesz lépéseket. A NATO biztatások is üres, halott szavak csupán. Most már világos, hogy csak altatásra szolgáltak.
A NATO ígéretet tett, hogy nem bővítenek Oroszország irányába, és hol van mindez? Mikor ezeket kérdeztem a NATO főtitkárától, csak terelés volt a válasz, ők félrevezetnek minket, és ezt a legdurvább módokon teszik - mondta Putyin. Az is világos, hogy a Washingtonban folytatott tárgyalások az USA és az európai hatalmak között azt mutatják, hogy ellentmondanak mindennek, amiben korábban megállapodtak Oroszországgal.
A tervezett rakéta-rendszer pedig egyértelműen az orosz hatalmi szuverenitást támadja. Az, hogy ezt még bővítik Romániával, és Bulgáriával is tárgyalnak, támadásnak fogható fel velünk szemben – folytatta a miniszterelnök.
Ebbe e kérdéskörbe tartozik Grúzia kérdése is. Putyin szerint elkerülhető lett volna több ezer ember halála, ha nem fegyverzik, és biztatják Grúziát esztelen lépésekre.
Obama ígéretei semmit sem érnek, egész mást tesz, mint amit mond.
Mit jelent mindez? Az átlag olvasónak azt, hogy Putyin nem ért egyet a Nyugattal. Aki viszont a dolgok mögé akar nézni, annak a kijelentések nem jelentenek mást, mint azt, hogy elbukott a világ újrarendezésének békés lehetősége. A világ változik, de az ember nem, és a legfőbb emberi tulajdonság - miszerint nem tanul semmiből - újra a háború felé sodorja a világot. De ez kiszámítható is volt. Putyin nyilatkozata nem vidám, nem kárörvendő, inkább szomorúnak mondható.
Mostantól kezdve a hatalmi, térnyerési, szövetségkötési tárgyalások sokkal élesebbek, határozottabbak lesznek. Megkezdődik a felkészülés arra, hogy a világ fegyverarzenálja megmutassa mire képes. A nyilatkozat arra enged következtetni, már nem sok remény van arra, hogy mindez elkerülhető legyen.
A legnagyobb szerencse az emberiség számára talán az, hogy pont arra az időre jött el a változás, mire a világcsendőr hatalmas vízfej éppen kezd összeesni. Putyin olyan most Oroszországnak, mint a cár atyuska, de a szó legjobb értelmében. Az oroszok őt minden oroszok apjának tartják, aki felrázta, és rendbe tette Oroszországot. Aki Ladával jár, aki motorozik, vadászik, és mindene az orosz föld, az orosz nemzet. És ő valóban most minden orosz apja, és mint apának, fáj minden elvesztett fiú, leány, gyerek vagy öreg, akik egy háborúban elveszhetnek. Olyan mintha kitépnének egy darabot a nemzet testéből, és ez fáj annak, aki szereti nemzetét. De az oroszoknál van egy mondás. Ha háború van, akkor háború van. És ők ezt komolyan is veszik. Nem örömmel, nem várva. Ez látszik ebből a nyilatkozatból.

Gyártó István – Jövőnk.info