2011-12-05

Kína bemutatott


ű űűűűűűűű ű



Kína bemutatott Európának
Európában valószínűleg félreértették, hogyan kezeli Kína a devizatartalékait, nyilatkozta egy gazdasági fórumon Fu Ying, Kína külügyminiszter-helyettese. Európa nem várhatja el, hogy az ország tartalékait az eladósodott országok megmentésére fordítsa. Ez volt az eddigi legnagyobb cáfolat Pekingtől az eurózóna kisegítésére.
"Nem használhatjuk ezt a pénzt arra, hogy a szegénységet enyhítsük Kínában" - mondta Fu. "Arra sem használhatjuk a pénzt, hogy más országoknak támogatásokat nyújtsunk".
A közgazdászok becslése szerint Peking már a tartalékai ötödét eurós eszközökbe fektette. A legnagyobb népességű ország rendelkezik a legnagyobb tartalékokkal a világon, az elemzők szerint ezek kétharmada dollár alapú eszközökbe van fektetve, amelyek jelenleg nem eladhatóak.

Pekinget megtanította az ázsiai válság arra, hogy milyen fontosak a tartalékok egy nemzet számára - nyilatkozta Fu. Mindazonáltal kiemeli, hogy ez nem azt jelenti, hogy a régió nem részesül semmilyen támogatásban, hiszen Európa Kína legnagyobb exportpiaca.
Mint a legnagyobb devizatartalékokkal rendelkező ország, Kínát azon ritka kormányok között tartják számon, akiknek rendelkezésére áll annyi pénz, hogy elegendő államkötvény vásárlásával kisegítse Európát a gazdasági gyengélkedésből.
(Portfolio)