2012-03-02

Az 1962-es Marsra-szállás igaz története

Már korábban is olvastam egy szupertitkos amerikai-orosz-kínai űrprogramról, amelynek keretén belül három űrhajós, 1962. május 22-én sikeres Marsra szállást hajtottak végre. Az a felvételből nem derült ki, hogy vissza is jöttek, vagy hogy mi lett a sorsuk, de a felvétel tanúsága szerint épségben landoltak ott, ahol aztán rengeteg furcsaságot láttak.

A videón látható, hogy a Marsnak kék az ege és nem vörös, valamint amikor landolnak, akkor valami megmozdul az űrkompnál, mintha egy lény túrná magát keresztül a talajon. Hallható a rádióbeszélgetés is, és az örömujjongás.

Hogy miért vettem elő és jártam jobban utána ennek a témának? Valamilyen oknál fogva felmentem a titokfilm.hu-ra, ahol megnéztem az Enigma TV erről szóló adását. Ezt meg is tekinthetitek.

A bejegyzés végén egyébként majd kitérek pár dologra a műsorral kapcsolatban is, mert van pár észrevételem/kérdésem. Még mielőtt belekezdenék a részletesebb leírásába megemlíteném azt az aprócska tényt, hogy megfogadtam az Enigmások tanácsát: azaz feltúrtam a netet, leástam a gyökerekig. Próbáltam elsősorban a közvetlen forrást megtalálni, és nem a már erősen átszűrt, igencsak belterjes (egyik blog másolja a másikról, arról egy harmadik ugyanazt a szöveget, nulla utánajárás és tájékozódás persze) magyar tartalmak között kutatni. Logikusan végiggondoltam a látottakat és hallottakat, így alakult ki bennem egy vélemény, amit most olvashattok eme bejegyzés formájában.

Nézzük tehát az 1962-es Marsra-szállás történetét! Először vegyük végig röviden, hogy mit is állítanak.

A különböző (elsősorban magyar nyelvű) oldalakon rengeteg módon próbálják alátámasztani, hogy ez megtörtént eset volt. A szupertitkos felvételt az Anglia Televison (ITV Anglia) egy műsora, a Science Report sorozat adta le 1977. június 22-i utolsó adásának utolsó felében. Az oldalakon azt lehet olvasni, hogy a Science Report egy brit tudományos ismeretterjesztő műsor volt, amely igencsak nagy népszerűségnek örvendett a ’70-es években. Rengeteg komoly tudóst szólított meg, így igazán hiteles hírforrásnak számított.
Az ominózus műsor első részében az agyelszívással foglalkoztak, eszerint a Föld tudósai eltűnnek és Hold illetve Mars bázisokra szállítják őket, hogy ott különböző titkos kísérleteket végezhessenek, valamint szupertitkos találmányokat alkossanak távol az emberektől. Mi több nem csak a tudósokat, hanem a nagyobb országok vezetőinek is bérletük van marsi lakhelyükre.

Foglalkoztak a továbbá a Holdon már akkor is meglévő Hold-bázisokkal, ráadásul ezt Bob Grodinmondta el egy interjúban. Amikor az Apollo-program keretén belül a Holdra lépett, egyből belebotlott egy már ott lévő holdbázisba. Olvastam olyat is, hogy az eredetileg Neil Armstrong-nak tulajdonított mondatot, „Úristen, ezek már itt vannak!” valójában Grodin ejtette ki a száján. A műsor továbbá foglalkozott a globális éghajlatváltozással is, és annak következményeivel. Pontosabban azzal, hogy a tudósok már rájöttek arra, hogy a Föld nem képes eltartani huzamosabb ideig ennyi élőlényt a felszínén. A műsorban beszél egy bizonyos Dr. Carl Gerstein, aki már 1957-ben három alternatívát javasolt a probléma megoldására. Az első alternatíva a nagyarányú népesség pusztulás előidézése lenne. A második a földalatti óriás bunkerek építése a kiváltságosoknak, így azok a föld alá menekülhetnek, míg a fentiek megfulladnak saját szennyükben. A harmadik alternatíva pedig a Föld elhagyása, és kolóniák létrehozása a Holdon és a Marson, ahová a kiváltságosokat kimenekíthetik.

Most pedig nézzük, amit nekem sikerült kiderítenem az 1962-es Marsra-szállásról! 

Először is az űrprogramban résztvevők nemzetisége keltheti fel a figyelmünket: amerikai, orosz, kínai. 1962-t írunk, a hidegháború korszakában. Egy oldalon olvastam, hogy mind az amerikaiak, mind az oroszok szerettek volna marsi kolóniát létrehozni, így logikus volt az erők egyesítése. Nem, nem volt logikus az erők egyesítése. Nagyon komoly harc folyt az űrprogramban, és biztos, hogy nem osztották volna meg a szupertitkos rakétaterveket egymással. Hiszen aki nem tudná: az űrprogramnak nem az volt elsősorban a célja, hogy ki tud embert juttatni az űrbe, majd a Holdra és hazahozni; az csak mellékes volt. A valódi cél az volt, hogy megbízható rakétákat építsenek, amikre pedig egy esetleges háború kirobbanásakor atomtölteteket szerelve több ezer kilométeres távolságból is pontos támadást tudnának majd végrehajtani. Szerencsére erre nem került sor.

Ráadásul Oroszország és Kína viszonya ekkorra amúgy is eléggé elmérgesedett, nem lett volna annyi pénz a világon, hogy őket, hármójukat összezárják egy kabinba több hónapra. Hiszen ne feledjük, a legjobb esetben is 7 hónapba kerül egy Mars utazás. Ráadásul 1962-ben semmi sem garantálta volna, hogy az űrhajósok épségben visszaérnek a Földre, 1961. május 25-én jelentette be Kennedy az űrprogramot, és 1 év alatt még nem tudtak olyan szintű biztonságot kialakítani, amivel megoldható lett volna a hazatérés, még ma sem teljesen 100%-os a biztonság, gondoljunk csak a Challenger vagy a Columbia katasztrófáira.


A fenti apróság persze még lehet nem elég, de van más is, ami cáfolja a Marsra-szállást. A fent említett sorozat, a Science Report nem létezett, nem futott ilyen sorozat az 1970-es években Angliában. Bár a Wikipédia is úgy írja, hogy volt ilyen sorozat, nekem mégse sikerült a nyomára bukkannom más oldalakon ennek a nagyon népszerű tudományos ismeretterjesztő sorozatnak. Hiszen józanul gondolkodva: ha olyan sikeres volt a sorozat, legalább a stúdió honlapján kellene lennie egy büszkeségfalnak róla, de nem találtam ilyet.

Valójában a Science Report az Alternative 3 című műsorban szerepel, mint áldokumentum sorozat. Az Alternative 3 valóban a fent említett három alternatívával foglalkozott, de csak, mint áldokumentumfilm. Az Alternative 3 egy igencsak megkésett áprilisi tréfa volt, amelyet április 1-én szerettek volna levetíteni, ám az utómunkálatok elhúzódtak, kicsúsztak az időből és így csak június 22-én (más források szerint június 20-án) került bemutatásra. 


A szerkesztők célja tulajdonképpen nem volt más, mint Orson Welles nagysikerű rádiójátékának, aVilágok Harcának, a tévés megismétlése. Tegyük hozzá, nem csinálták rosszul. Ha figyelmesen elolvassuk a fenti sorokat, főleg az alternatívákat, rengeteg ma is létező összeesküvés elmélet alapjait találhatjuk meg bennük. Nagy népesség pusztítás: az Illuminátusok sötét terve arról, hogy novemberben, 6 milliárd ember fog elpusztulni. Földalatti bunkerekDenver Airport, Illuminátusok.Holdbázisok: sokan hiszik, hogy az Illuminátusok vagy más szervezet a Holdon már kialakította a saját bázisait, emberek élnek a Holdon.

A filmben szereplő tudósok egytől egyig színészek, akiknek névsorát megtekinthetjük az IMDb-n is. Ebből kiderül, hogy Bob Grodin-t, Shane Rimmer, míg Dr. Carl Gerstein-t Richard Marner színész alakította. Tehát szó sincs híres, nagynevű tudósokról.

Sokan nem hiszik el, hogy ez csak áprilisi tréfa volt, arra hivatkozva, hogy a Science Report egy patinás, nagyhírnevű sorozat volt. Ez ugye már a bekezdés legelső mondatánál megcáfolódott, hiszen nem is létezett ilyen sorozat! Innentől kezdve kár azt bizonygatni, hogy a felvétel valós lenne, ez csak egy jó átverés.
Az átverés tényét maga Richard Marner is elismerte egy 1982-es interjúban, de a teljes stáb is folyamatosan jelezte, hogy ez bizony nem más, mint egy tréfa.
Az összeesküvés hívők ebbe nem nyugodtak bele, ráadásul olaj volt a tűzre Leslie Watkins (az Alternative 3 egyik munkatársa) 1978-as könyve is, amelyben azt írja, hogy a film egyes részei teljesen megfelelnek a valóságnak. Nem ismerem annyira a filmet részletesen (sajnos nem találtam feliratot hozzá, hallás alapján pedig nehezen tudok fordítani), de ezt valóban elképzelhetőnek tartom, főleg a klímaváltozás hatásairól szóló adatokat tartom igaznak.

Összegezve tehát:
- a három űrhajós, nemzetiségénél és identitásánál fogva nem fértek volna meg egymás mellett
- nem létezett Science Report sorozat
- a levetített Marsra-szállás videó a Science Report Alternative 3 című áldokumentumfilm számára felvett jelenet
- A Science Report Alternative 3, Orson Welles, Világok Harca című rádiójátékának, tévés megfelelője. Ezt jól mutatta az utána kitörő kisebbfajta pánik. Rengeteg telefon érkezett az ITV Anglia stúdiójába, a filmről érdeklődve
Mellesleg kész röhej, hogy az emberek egy része a Holdra-szállást kitalációnak, míg a Marsra-szállást megtörtént eseménynek hiszi.

Most pedig térjünk rá az Enigma TV adására!
A filmmel kapcsolatban a „szakértő”, Aranyi László, is ugyanazt mondta el, amit a többi paranormális és UFO oldalon lehet olvasni. Ráadásul még a dátumot is rosszul mondja, mert május 25-ét mond, 22 helyett. Nem tudom, hogy hol olvasta ezt, mert akárhol néztem, mindig ezt a dátumot írták a Marsra-szálláshoz. Ugyanúgy elmondja, hogy egy brit dokumentumsorozat utolsó részében vetítették le, stb. 

Még kicsit színezi is a történetet, mert azt mondja, hogy a videó-felvétel hozzá is elég kacifántos úton jutott el. Hát tényleg elég kacifántos lehet, ha Youtube-on fent van. Ráadásul ez egy újabb kérdést is felvet: ha valóban olyan szupertitkos lenne a Marsra-szállás, akkor nem azon lennének az illetékesek, hogy minél hamarabb leszedjék a videókat, és eltüntessék a nyomokat?

Vicces, hogy azt is meg tudja vagy meg szeretné magyarázni, hogy miért hallható valósidejű beszélgetés a rádióban. Tudni kell, hogy a Mars már olyan távol van a Földtől (még átlagosan is 75 millió km), hogy még a fénysebességgel terjedő rádióhullámoknak is közel 4 percbe telik mire a Földre érnek. Még ha feltételeznénk egy dimenzió kaput a Mars és a Föld között (mert olvastam ilyen elméletről is) akkor is egy pár másodperces késésnek lennie kellene, de ez teljes mértékben valós időben van. A Tesla-hullámos magyarázata így számomra kicsit vicces volt.

Aztán persze jöttek a jól ismert összeesküvések, hogy retusálva vannak a fotók, azok nem is úgy vannak, miért fekete-fehérek a fotók, stb., említi a felhőket és a vízpárákat, valamint a légnyomást. Azt mondja, hogy a marsi ég kék színű, vagy legalábbis fehér, és szerinte a megadott sűrűségi és egyéb adatok alapján feketének kellene lennie az égboltnak, vagy legalábbis sötétebbnek, és felhőknek sem lenne szabad keletkezniük.

A Földön 1000 millibar körüli a felszíni légnyomás, a Marson ugyanez az érték 7-9 mbar közötti. A földi felhők sem születnek sokkal nagyobb légnyomási zónában, mint amit a Marson mértek. Nem elképzelhetetlen, hogy ennél alacsonyabb nyomásértéken is ugyanúgy képződhet felhő. A marsi felhők kialakulásáról, még nincsenek pontos ismereteink.
Emlékszem még régen olvastam egy könyvet, ahol még azt írják, hogy a marsi légkör alig éri el a pár tíz métert. Manapság már tudjuk, hogy 110km-es magasságig terjed a légréteg, amely főleg szén-dioxidból áll, és ugyanolyan rétegek találhatóak benne, mint a földi légkörben. Ezt már elég régóta mondogatták a NASA tudósok, pontos dátumot nem tudok mondani. 

Egy közkeletű félreértést viszont eloszlatnék: azt mondja, hogy a szén-dioxid, mérgező gáz. Ez nem teljesen igaz ebben a formában. Igen, nekünk embereknek és az állatoknak mérgező, de a növények ezt nyelik el, sőt olyan baktériumok is vannak, amelyek a szén-dioxiddal táplálkoznak. Tehát nem minden élőlény számára mérgező a szén-dioxid. 

A marsi égbolt eltérő színére pedig csak annyit tudok mondani, hogy rengeteg mindentől függ az égbolt színe. Szerintem elfogadható az a magyarázat, hogy tiszta időben valóban inkább kékesebb-fehéresebb árnyalatú, míg amikor homokviharok vannak akkor narancssárgásabb, vagy amikor éppen úgy süt a Nap. Azt sem tartom kizártnak, hogy egyes helyeken a levegőben lévő szennyező anyagok és gázok koncentrációjának eltérése miatt más színű az égbolt.

A marsi arc mindig visszatérő elem, minden marsi civilizációban hívőnél, igazából azt érzem, hogy felesleges bármit is cáfolni nekik, mert úgyse hiszik el. Az a gond, hogy a fotómanipulálás mint olyan, egyfajta „csodafegyver” számukra. Hiszen a közönségből kevesen értenek a fotómanipuláláshoz (én se értek nagyon, egy kicsit tudok Photoshop-olni és ennyi) így elfogadják ténynek, hogy manipulált a fotó és kész.

A legszebb viszont az egészben az, hogy vannak olyan NASA fotók, amiket elfogadnak, és vannak olyanok, amelyeket nem. Most akkor vagy megbíznak maximálisan a NASA-ban és a tudósokban, vagy egyáltalán nem. Ebből nekem csak az jön le, hogy a számukra tetsző és elfogadható képeket felhasználják arra, hogy saját igazukat bizonyítgassák, míg a nekik nem tetsző képekre egyszerűen csuklóból rávágják, hogy „Pff manipulált fotó, hagyjuk már!”. Nem következetesek, és ez szerintem nagy probléma.


Hatalmas szenzációként tálalja a folyékony víz meglétét a Marson, amit talán már jó 6 éve tudunk. Azt legalábbis mindenféleképpen tudjuk, hogy időszakosan tavak és folyók alakulnak ki a sarkokon megolvadó jégből, vagy éppen a talaj alatt, az év nagy részében fagyott állapotban lévő vízből. Igen, ezek léteznek, tagadhatatlanul, nem is ezzel van a gond, hanem a tálalással, úgy tesz, mintha ők fedezték volna fel a folyékony vizet a Marson, holott nem. „Jó 30 éve veszekszünk velük, mire beismerték.”  Hát persze, mert amióta Percival Lowell csatornákat látott a Marson azóta mondogatták, hogy folyékony víznek kell ott lennie. Az meg se fordult a fejükben, hogy azért a tudománynak kicsit több bizonyítékra van szüksége, mint holmi szembetegségből és sci-fi regényekből származó feltételezésekre.

Egyszer már kiakadtam azon a nagyképűségen és önteltségen, amit egyes emberek képviselnek, nevezetesen arról, hogy valamiféle földönkívüli civilizáció lennénk, mert az nem lehet, hogy az emberszabásúaktól származunk. Most a "szakértő" pedig a galaktikus honfoglalás elmélettel rukkolt elő. Nem fűznék hozzá semmit.
A műsor végén azonban Aranyi tesz egy számomra szimpatikus megjegyzést, a Nibiruval kapcsolatban, miszerint nem jön 2012-ben, csak később. Bár én egyáltalán nem hiszek a Nibiruban, azért tetszik, hogy legalább nem hozza összefüggésbe a kettőt, így tanúbizonyságot tesz némi objektivitásról is, de ettől még a fent leírtakat fenntartom.


Összegezve:
 szerintem lehet élet a Marson, de nem hiszem, hogy E.T.-ék ott élnek, vagy hogy ott bármi komolyabb civilizáció lenne. Szerintem baktériumok lehetnek a Marson, még megmerem kockáztatni, hogy algák, moszatok esetleg zuzmók, gombák megélnek ilyen zord körülmények között, de azért a madarak, a hüllők, az emlősök, na és persze az emberek nekem eléggé elképzelhetetlennek hatnak.


http://amindenit.blog.hu