2011-05-25

IMF-hitelből MOL-részvényeket .


IMF-hitelből vásárolt MOL-részvényeket az állam
2011. május 25. 

És az IMF-nek fizetendő kamatok?
És az IMF-nek fizetendő kamatok?

Nem növeli a költségvetési hiányt és az államadósságot az orosz kézben lévő MOL-részvények megvásárlása, mivel az 1,88 milliárd eurós vételárat az IMF-kölcsönből fedezik.

Megvásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos MOL részvénycsomagját a magyar állam, jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Marriott Hotelben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. Fellegi szerint a szerződés aláírása gazdaságtörténeti jelentőségű pillanat, az elmúlt egy év kormányzásának egyik legfontosabb eseménye.

A stratégiai jelentőségű részvénycsomag megvásárlásával az Orbán-kormány az állami szerepvállalás erősítésére törekszik a gazdaságban, valamint növelni akarja az energiaellátás biztonságát. A miniszter hangsúlyozta, hogy kisebbségi tulajdonosként az állam támogatja a MOL-t irányító menedzsmentet. Hernádi Zsolt vezérigazgató szerint minden érintett számára megnyugtató megoldás született, ami véget vet a bizonytalanság korszakának, mivel korábban aggodalom övezte a Szurgut-részvények sorsát. Az orosz cég 2009-ben lett a MOL legjelentősebb kisebbségi tulajdonosa, miután az osztrák OMV felvásárlási kísérletét a menedzsment meghiúsította, és ezután az osztrákok eladták a részvénycsomagjukat az orosz vállalatnak. Hernádi felhívta a figyelmet, hogy utoljára 1998 és 2003 között volt ilyen magas az állami tulajdon hányada a cégben, ám lehűtötte a benzin árának csökkenéséhez fűzött reményeket, mivel a benzinár alakulása alapvetően a világpiaci tényezők függvénye.

A nagyjából 500 milliárd forint értékű részvényeket piaci áron, 1,88 milliárd euróért vásárolta meg a magyar állam. A vételárat a korábbam lehívott és a Magyar Nemzeti Bankban letétbe helyezett IMF-hitelkeretből fedezik, így az nem befolyásolja az államadósság alakulását és nem növeli a költségvetési hiányt. A szerződést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, mivel rendkívül jelentős kötelezettségvállalásról van szó. A tranzakciót augusztus 31-ig szeretnék lebonyolítani.

Bár korábban Fellegi azt nyilatkozta, hogy a vitás orosz-magyar ügyekről egy csomagban fognak megállapodni, állítása szerint mégis tisztán piaci megállapodás született, amelynek nem képezik részét egyéb, nem publikus kiegészítő elemek. A tárgyalások az orosz-magyar gazdasági vegyes bizottság legutóbbi (március közepi) moszkvai ülése után gyorsultak fel, és április végére született meg az egyezség.

Az állami tulajdonrész hamarosan tovább növekedhet a cégben, mivel a magán-nyugdíjpénztári alapok államosított vagyonából is az állam tulajdonába kerül további legalább 2.4 százaléknyi részvény. Egyelőre nem született kormánydöntés arról, hogy ez a részvénycsomag tartósan állami kézben marad-e.

Zs. A
. - itthon@hetivalasz.hu
Forrás: hetivalasz.hu