2011-05-31

Mátyás király.*- Mátyás "román király" és a "román vezérek"


Kolozsvár: csak a nagykövetre szólt rá a rendőr, egy román öreg ragaszthatott zászlót a szoborra - kukába dobták a piros-fehér-zöld szalagokat
Egy körülbelül tíz centiméter széles román nemzeti szalagot ragasztott fel egy hetven év körüli román férfi a Mátyás király-szoborcsoportra ma délután. A szalagon egy szöveg volt olvasható arról, miként "győzte le Stefan cel Mare Magyarország királyát".

A Nicolae Iorga hazug idézetét tartalmazó tábla őrzésére kirendelt városházi közösségi rendőr tétlenül szemlélte a trikolór felragasztását a szoborra. Mint hírül adtuk, tegnap hasonló, ám ennél jóval enyhébb próbálkozásért rászóltak a bukaresti magyar nagykövetre, aki egy csokor virágot akart elhelyezni a történelemhamisító román feliratot tartalmazó táblán.

Még útmutatásokat is adott a rendőr

Szépen végignézi...

... majd a legnagyobb egyetértésben távoznak a dicső tett után
Később a helyi köztisztasági vállalat egyik alkalmazottja eltávolította a Mátyás-szobron levő piros-fehér-zöld szalagokat, illetve a ma elhelyezett, román koszorút a Mátyás-szoborcsoport talapzatáról - és a kukába dobta a magyar nemzetiszínű szalagokkal együtt.

A piros-fehér-zöld szalagos koszorúkat még a (fele arányban a magyar állam pénzén) restaurált szoborcsoport felavatásakor helyezték el.
(Szabadság - Krónika nyomán, képek és videó: Szabadság.ro)
Videó a "feldíszített" szoborcsoportról:
További kapcsolódók:

FORRÁS *KURUC*